T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / ALAÇAM - Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

OKUL TANITIMI

 

Okulun Kısa Tanıtımı

Okulumuz 1974-1975 Eğitim Öğretim yılında Kızlan Garajı mevkiinde bulunan Samsun İl Özel İdare Müdürlüğüne ait iki katlı ahşap binada Pratik Kız Sanat Okulu olarak eğitim öğretime başlamıştır. Daha sonra 1987-1988 Eğitim- Öğretim yılında Kız Sanat Okuluna dönüştürülmüştür.1990-1991 Eğitim-Öğretim yılında lise kısmı açılarak “Alaçam Kız Meslek Lisesi” adını almıştır. Aynı binada bir süre daha eğitim öğretime devam ettikten sonra 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında Fatih Mahallesinde yapılan kendi binasına taşınmıştır.2008-2009 Eğitim Öğretim yılında ismi değiştirilerek “ Alaçam Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” adını almıştır. Sekiz yıllık eğitime geçilmesi ile birlikte okulumuzun orta kısmı sona ermiştir.2009 yılında okulumuz bünyesinde Anadolu Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi daha sonra ise Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı açılmıştır.2013-2014 Eğitim Öğretim yılında okulumuzun ismi değiştirilerek Alaçam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını almıştır.

Okulumuzdaki Bölümler;

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı

Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

 

 

Bununla birlikte okulumuz bölgesel, ulusal ve uluslararası projelerde aktif olarak yer almaktadır. 

2022-2023 eğitim-öğretim yılında okulumuzda “Doğaya Vefa” Projesi yürütülmektedir. Bu proje ile öğrencilerimizin ve ilçemiz sakinlerinin doğayı korumak adına farkındalık düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır. Projemiz evlerde biriken atık bitkisel yağların belli bir miktara ulaşınca okulumuza getirilmesi, okulumuzda bulunan atık yağ varillerinin içine boşaltılması, bu atık yağ varili/varilleri dolduğunda ise resmi protokol ile anlaşmalı olduğumuz geri dönüşüm firmasının gelip bu yağları bizden alması süreçlerinden oluşmaktadır. Atık yağların geri dönüşüme kazandırılması sürecinde hem doğayı koruma adına farkındalık düzeyi artmakta hem de elde edilen gelir ile maddi imkanları kısıtlı olan öğrencilerimiz için imkan yaratılmaya çalışılmaktadır. İlçemiz halkı ve esnafı, pansiyonu bulunan okullar ve bünyesinde toplu olarak yemek pişirilen kuruluşlar projemize destek olmaktadır. Ayrıca mart ayı sonu itibariyle ilçe merkezindeki okullar için Alaçam Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Köy okulundaki öğrencilerimiz için de Nisan ayı ortalarından itibaren bilgilendirme çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Yaşam döngüsünün belki de en önemli unsuru olan suyun kirletilmemesi adına bu projeye bütün enerjimiz ile devam etmekteyiz.

2021-2022 Eğitim-öğretim yılında başlayan ve hala devam eden bir diğer projemiz de “İpek Böceği Yetiştiriyoruz” Projesidir. Bu proje ile ipek kozası, ipek lifi ve yan ürünleri ile ilgili savunma sanayisinde, sağlık ve tekstil sektörlerinde ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlamak, ipek kozası, ipek lifi ve yan ürünlerinin ihracatına katkı sağlamak, Alaçam ilçesinde iş kollarının ve istihdamın az olması nedeniyle yaşanan göçün önlenmesine katkı sağlamak, ipek böceği ve yetiştiriciliği ile ön planda olan Bursa iline iklim ve bitki örtüsü yönünden benzerlik gösteren Alaçam ilçesinde bu anlamda bir çalışma alanı oluşturmak, Alaçam’da bulunan girişimcilere öncülük etmek amaçlanmaktadır.

Okulumuz öğrencileri ve velileri, Alaçam ilçe halkı, kooperatifler, Sivil Toplum Kuruluşları, girişimciler vs. projemizin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Projemiz bu yıl da devam etmekte olup yukarıda bahsedilen kişi ve kuruluşları ipek böcekçiliği konusunda geliştirerek ilçemizde bu alanda bir istihdam oluşturma yolunda ilerlemekteyiz. 

 

            Okulumuzda kültürel ve sportif faaliyetlere de önem verilmektedir. Spor müsabakalarında atletizm, bocce ve futsal turnuvalarında kazandığımız kupalar okul binamızda sergilenmektedir. Ayrıca voleybol, masa tenisi ve dart turnuvalarına katılım göstermekteyiz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.05.2023 - Güncelleme: 26.05.2023 08:50 - Görüntülenme: 131
  Beğen | 7  kişi beğendi